Про пролетарську культуру

В.І.Ленін

Проект резолюції:

… 1. В Радянській робітничо-селянській республіці вся постановка справи освіти, як в політико-освітній галузі взагалі, так і спеціально в галузі мистецтва, повинна бути пройнята духом класової боротьби пролетаріату за спішне здійснення цілей його диктатури, тобто за повалення буржуазії, за знищення класів, за усунення всякої експлуатації людини людиною.

2. Тому пролетаріат, як в особі свого авангарду, комуністичної партії, так і в особі всієї маси всякого роду пролетарських організацій взагалі, повинен брати найактивнішу участь в цсій справі народної освіти.

3. Весь досвід новітньої історії і особливо більш як піввікова революційна боротьба пролетаріату всіх країн з часу появи “Комуністичного маніфесту” довели безперечно, що тільки світогляд марксизму є правильним виразом інтересів, точки зору і культури революційного пролетаріату.

4. Марксизм завоював собі всесвітньо-історичне значення як ідеології революційного пролетаріату тим, що марксизм аж ніяк не відкинув найцінніших завоювань буржуазної епохи, а, навпаки, засвоїв і переробив усе, що було цінного в більше ніж двохтисячилітньому розвитку людської думки і культури. Тільки дальша робота на цій основі і в цьому ж напрямі, одухотворювана практичним досвідом пролетаріату, як останньої боротьби його проти всякої експлуатації, може бути визнана розвитком дійсно пролетарської культури.

5. Неухильно стоячи на цій принципіальній точці зору, Всеросійський з’їзд Пролеткульту найрішучіше відкидає як теоретично невірні і практично шкідливі, всякі спроби вигадувати свою особливу культуру, замикатися в свої відособлені організації, розмежовувати галузі роботи Наркомосу і Пролеткульту або встановлювати автономію Пролеткульту всередині установ Наркомосу і т.п. Навпаки, з’їзд ставить за безумовний обов’язок всім організаціям пролеткульту розглядати себе виключно як підсобні органи сіті установ Наркомосу і здійснювати під загальним керівництвом Радянської влади (спеціально Наркомосу) і Російської комуністичної партії свої завдання, як частину завдань пролетарської культури…

Написано 8 жовтня 1920 р.

Джерело: Твори, 4 вид., т. 31. стор. 278-279.

Залишити коментар

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.