Відстала Європа і передова Азія

Н.Ленін

Зіставлення цих слів здасться парадоксом. Хто не знає, що Європа — передова, а Азія відстала? Але в словах, взятих для заголовка цієї статті, є гірка правда.

У цивілізованій і передовій Європі, з її блискучою розвиненою технікою, з її багатою, всебічного культурою і конституцією, настав такий історичний момент, коли командуюча буржуазія, із страху перед ростущим і міцніючим пролетаріатом, підтримує все відстале, відмираюче, середньовічне. Відживаюча буржуазія з’єднується з усіма віджилими і відживаючими силами, щоб зберегти захитане наймане рабство.

В передовій Європі командує буржуазія, яка підтримує все відстале. Європа є передовою в наші дні не завдяки буржуазії, а всупереч їй, бо один тільки пролетаріат все збільшує мільйонну рать борців за краще майбутнє, один тільки зберігає і поширює нещадну ворожість до відсталості, дикості, привілеїв, рабства і приниження людини людиною.

В «передовій» Європі передовим класом є тільки пролетаріат. А жива буржуазія готова на всі дикості, звірства й злочини, щоб відстояти гинуче капіталістичне рабство.

І навряд чи можна навести більш разючий приклад нього гниття всієї європейської буржуазії, як підтримка нею реакції в Азії заради корисливих цілей фінансових ділків і шахраїв-капіталістів.

В Азії скрізь росте, шириться і міцнів могутній демократичний рух. Буржуазія там ще йде з народом проти реакції. Прокидаються до життя, до світла, до свободи /78/ сотні мільйонів людей. Яке захоплення викликає цей світовий рух у серцях всіх свідомих робітників, які знають, що шлях до колективізму лежить через демократію! Яким співчуттям до молодої Азії пройняті всі чесні  демократи!

А «передова» Європа? Вона грабує Китай і допомагає ворогам демократії, ворогам свободи в Китаї!

Ось простий, але повчальний розрахуночок. Нову китайську позику укладено проти китайської демократії: «Європа» за Юань Ші-кая, що готує військову диктатуру. Чому вона за нього? З нагоди вигідного дільця. Позику укладено на суму близько 250 мільйонів карбованців по курсу 84 за 100. Це значить: буржуа «Європи» платять китайцям 210 млн.; а з публіки вони беруть 225 млн. карбованців. Ось вам відразу, за кілька тижнів, чистий прибуток в 15 мільйонів карбованців! А правда ж, який це дійсно «чистий» прибуток?

А якщо китайський народ не визнає позики? Адже в Китаї республіка, і більшість у парламенті проти позики?

О, тоді «передова» Європа закричить про «цивілізацію», «порядок», «культуру» і «вітчизну»! Тоді вона рушить гармати і задушить республіку «відсталої» Азії в союзі з авантюристом, зрадником і другом реакції Юань Ші-каєм!

Вся командуюча Європа, вся європейська буржуазія в союзі з усіма силами реакції і середньовіччя в Китаї.

Зате вся молода Азія, тобто сотні мільйонів трудящих в Азії мають надійного союзника в особі пролетаріату всіх цивілізованих країн. Ніяка сила в світі не зможе стримати його перемоги, яка визволить і народи Європи і народи Азії. /79/

«Правда», №113, 18 травня 1913 р.

Джерело: В.І.Ленін. Про національне і національно-колоніальне питання. — Київ: Державне видавництво політичної літератури УРСР, 1957. — Стор. 78-79.

Залишити коментар

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.