Аґонія індустріяльної Британії

backboneДжеймс Ґрегем

Рец. на кн.: Robert Gildea, Backbone of the Nation: Mining Communities and the Great Strike of 1984-85, Yale University Press, 2023, 496 pp.

Людям і громадам, що це пережили, напевне, важко збагнути, як наступного року від жорстоких і лютих подій шахтарського страйку виповниться 40 років. Важко збагнути, адже чорна тінь, яку кинула ця однорічна громадянська війна, і сьогодні продовжує залишати глибокий відбиток на людських життях — у політиці та економіці, культурі та почуттях.

Задовго до того, як дилєма «страйк чи не страйк» спричинила численні розриви стосунків між членами родин, друзями та поколіннями, цей визначальний для галузі робітничий виступ породив тріщини у відносинах між людьми — такі самі глибокі та широкі як пласти, що незримо з’єднують селища, розкидані між Свонсі та Файфом. З досвіду життя мого рідного села Енеслі у північному Ноттінгемширі я знаю, що ці тріщини досі не залагоджено: «протилежні кінці пабу» або перехід на протилежний бік вулиці при зустрічі із сусідом, що він вирішив вийти на страйк (чи на роботу). Продовжити читання “Аґонія індустріяльної Британії”