Південно-китайський революційний уряд

Осередком революційного визвольного руху в Китаю не є його столиця Пекін, але портове місто Кантон. Це червоне китайське місто є осередком південно-китайського революційного уряду і звідси виходить вся ініціятива для дальшої визвольної боротьби проти світових імперіялістичних держав, що поневолюють Китай. Для того і ненависть всеї буржуазії звертається проти Кантону та його уряду. Проти цього революційного міста звертає міжнародня буржуазія свої пайтяжчі удари, бо з упадком Кантону та його уряду міг би прийти тимчасовий занепад самого революційного руху в цілім Китаю.

І вже не раз робили імперіялісти спроби, щоб знищити це огнище китайської революції. Китайські контрреволюційні війська, яких піддержують і оплачують імперіялісти, в минулім місяці були вже навіть заняли Кантон. Одначе по кількох днях це місто назад перейшло в руки революційного уряду, що є доказом того, що революційні сили вистарчають для підтримання свого уряду.

Кантонський уряд, це ще не робітниче-селянський уряд. Але він піддержує робітниче-селянський рух та веде робітників і селян до революції. Сам уряд складається з членів партії Гоміндан. З початку опиралася ця партія головно на інтелігенції та армії, але від 1922 р. найшла вона свою опору в робітниках і селянах. Наслідком такого внутрі партії пересунення сил в ліво, повстало праве крило що складалося зі старих членів партії. Воно й перешло на бік контрреволюції підчас боїв в Кантоні

Ця подія була приводом для того, щоби прочистити партію від правих, контрреволюційних елєментів. Від часу чистки Гоміндану змінився кантонський уряд, наближившися цілком до робітників і селян. І від того часу находить він повну піддержку серед кантонських працюючих мас.

Кантонський уряд опирається на своїй власній революційній армії. Ще в лютім минулого року утворив був недавно померший вожд партії Гоміндан і китайської революції, Сунь Ят Сен, клясову армію на зразок Червоної Армії. Крім регулярної армії, постановою робітниче-селянської конференції в Кантоні, утворено 1-го травня ц.р. ще Червону Гвардію, яка складається з узброєних робітників і селян.

Опираючися на робітниче-селянських масах та маючи сильну клясову армію, кантонський уряд є в стані не тільки успішно оборонятися, але й в найближчім часі зможе він перейти до наступу проти рідної контрреволюції та імперіялістів. Отже зміцнення кантонського уряду означає одночасне зміцнення генерального штабу китайської революції. /4/

Джерело: Земля і Воля (Львів). – ч.5, 10 липня 1925 року. – С.4.

Залишити коментар

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.