Що таке Радянська влада?

В.І.Лєнін

Що таке Радянська влада? в чому полягає суть цієї нової влади, якої не хочуть чи не можуть зрозуміти ще в більшості країн? Суть її, що приваблює до себе робітників кожної країни все більше і більше, полягає в тому, що раніше державою управляли так чи інакше багаті або капіталісти, а тепер вперше управлятимуть державою, притому в масовому числі, якраз ті класи, які капіталізм гнобив. Навіть у найдемократичнішій, навіть унайвільнішій республіці, коли лишається панування капіталу, поки земля лишається у приватній власності, державою завжди управляє невелика меншість, взята на дев’ять десятих з капіталістів або з багатих.

Вперше в світі влада держави побудована у нас в Росії таким чином, що тільки робітники, тільки трудящі селяни, виключаючи експлуататорів, складають масові організації – Ради, і цим Радам передається вся державна влада. Ось чому, хоч які наклепи зводять на росію представники буржуазії увсіх країнах, а всюди в світі слово “Совєт” стало не тільки зрозумілим, стало популярним, стало улюбленим для робітників, для всіх трудящих. І ось чому Радянська влада, хоч би які були переслідування комунізму в різних країнах, Радянська влада неминуче, неодмінно і в недалекому майбутному пересоже в усьому світі.

Ми добре знаємо, що в нас ще багато хиб в організації Радянської влади. Радянська влада не чудесний талісман. Вона не виліковує відразу від хиб минулого, від безграмотності, від некультурності, від спадщини дикої війни, від спадщини грабіжницького капіталізму. Але зате вона дає можливість переходити до соціалізму. Вона дає можливість піднятися тим, кого гнобили, і самим брати чимраз більше всвої руки все управління державою, все управління господарством, все управління виробництвом.

Радянська влада є шлях до соціалізму, знайдений масами трудящих і тому – вірний і тому – непереможний.

1919 р.

Джерело: Твори, 4 вид., т. 29, ст. 216-217.

3 thoughts on “Що таке Радянська влада?”

  1. Боже, бережи червоних козаків! Не дай пропасти!

  2. А де Ви їх бачили?

  3. У нас и сейчас Радянська влада, т.к. вся власть находится в Верховной Раде!

Залишити коментар

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.