Буржуазні партії як акціонерні товариства

partiesРоман Тиса

Сучасна державна влада, це — тільки комітет, який управляє спільними справами всієї кляси буржуазії.
К.Маркс, Ф.Енґельс. «Маніфесті комуністичної партії»

Кожна окрема буржуазна політична партія — це своєрідне акціонерне товариство. Тільки, якщо акціонерне товариство працює заради постійно зростаючого прибутку за циклом гроші-товар-гроші, політична партія оперує з метою здобути якомога більшу владу і обертається по колу влада-гроші-влада. І перше, і друга мають власників: дрібних і крупних акціонерів (часто невідомих широкій публіці; звідси французьке société anonyme — товариство з обмеженою відповідальністю) та членів і спонсорів (не обов’язково членів партії і тим більше не обов’язково відомих виборцям), І перше, і друга мають керівників: найманого (виконавчого) директора і виборного голову. В цьому відношенні цікаво зауважити, що антимонопольні заходи, так часто вживані буржуазною державою в базисі (економічній царині), на надбудову (царину політичну) не поширюються. На політичному ринку дозволена необмежена конкуренція. Відсутні субсидії та пільги для конкурентно слабких, але в той самий час потрібних для підтримки ідеолоґічного балансу сил. Не істнує також юридичних перешкод, які б завадили якійсь політичній партії або руху монополізувати цей ринок і, наприклад, посісти всі місця у парламенті. Така необмежена конкуренція у більшості розвинутих країн призвела до монополізації політичного ринку формально двома-трьома, а насправді однією партією — партією крупного фінансово-промислового капіталу.

17 thoughts on “Буржуазні партії як акціонерні товариства”

  1. одне уточнення: це не буржуазні класичні партії, які виникли на Заході у ХІХ ст, і не буржуазні партії просунутого, чи то пак, розвинутого, капіталізму. в Україні – це олігархічні партії. Олігарх і буржуа – це не одне і те ж саме.

  2. Можна отримати у Вас пояснення, чим же вони відрізняються?

    Власне, може праві різного роду реформісти, коли кажуть, шо нормальний електорат нормальної лівої партії це топ-менеджери, які листають штуку єнотів на місяць? Вони, ці партійні дядьки буржуа чи олігархи?

  3. Вернер Зомбарт “Буржуа” – праця, в якій показані витоки буржуазії, її становлення та формування світоглядних настанов, і прихід до влади.

  4. Можливо, бо цей сайт читають бриколажівці, як і сайт політономії, і не лише 🙂

  5. тов. К-ь?, м. Львыв?:), ні?

    Чи автоноооооооооооомний правий? ух

  6. перше і друге, хоча друге – це ви так вважаєте. а ви т. м-к з Києва?

  7. тільки зараз, можливо, здогадався! Ви – Мазепа! Якщо так, то мої найщиріші вітання! Давно не спілкувалися.

  8. Мазепа я чи – не доведено:)

    В кожному разі, якшо ми колись спілкувалися і знайомі, можна не “Викати”.

  9. але буду вважати, що ти Мазепа:)
    нормальний сайт, актуальні матеріали. я не бачу різниці між “правим” і “лівим” за наявної ситуації в Україні.

  10. Ihor!

    Здається, Вас збила з пантелику ілюстрація до матеріялу. Але моє спостереження є загальним, таким, що стосується буржуазних партій і «там», і «тут». Принаймні, я намагався зробити таке узагальнення. Окремі відмінності в розрахунок не беруться.

Залишити коментар

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.